Koira tarvitsee päivittäin vettä
Koira tarvitsee päivittäin vettä, koska se on välttämätön ravintoaine elimistön toiminnan kannalta. Toki koira pysyy hengissä, vaikka olisi muutaman päivän juomatta, mutta vedenpuute johtaa aina nestehukkaan. Voidaankin sanoa, että vesi on kaikista tärkein ravintoaine koiran ruokinnassa.
Lue myös: Peruspalikat kuntoon koiran ruokinnassa
Vesi osallistuu lähes kaikkeen toimintaan elimistössä. Se toimii mm. kuljettimena ja liuottimena, minkä lisäksi vettä tarvitaan nestetasapainon- ja lämmönsäätelyyn. Vettä poistuu elimistöstä virtsan, ulosteen ja hengitysilman mukana.
Osa vedestä nautitaan ruuan mukana
Karkeasti voidaan ajatella, että koira tarvitsee ravinnon mukana vuorokaudessa noin 50 ml vettä jokaista elopainokiloaan kohti. Tämä tarkoittaa, että 10 kg painavan koiran vedentarve on 5 dl / vrk. Osa tästä vesimäärästä saadaan ruuan mukana, mutta suurimman osan tarpeesta koira täyttää juomalla.
Ruokintatapa vaikuttaa siihen, kuinka paljon koira juo. Esimerkiksi pääasiassa raakaa lihaa syövä koira voi juoda melko vähän, mutta kuivaruokaa syövä koira saattaa helposti täyttää vedentarpeen pelkästään juomalla. Tämä johtuu siitä, että raa’an lihan vesipitoisuus on yleensä yli 60 %, kun taas kuivaruussa on noin 10 % vettä.
Kuumuus ja aktiivisuus lisää vedentarvetta
Vedentarve lisääntyy aina, kun lämpötila kohoaa yli +20 ⁰C. Kuumuus voi kaksinkertaistaa vedentarpeen, joten esimerkiksi kesällä on erittäin tärkeää huolehtia siitä, että koiralla on aina vettä saatavilla. Vesikippo on syytä ottaa mukaan esimerkiksi ulos ja automatkoille.
Raskaat urheilusuoritukset esimerkiksi kilpailu- ja työkoirilla voi jopa kolminkertaistaa veden tarpeen. Usein näillä koirilla on enemmän energiaa sisältävä ruokavalio kuin tavallisilla kotikoirilla. Mikäli ruoka sisältää runsaasti rasvaa ja proteiinia, myös vedentarve lisääntyy.
Koiralle olisi hyvä antaa usein pieniä vesiannoksia tilanteissa, joissa vedentarve lisääntyy. Mikäli koiralle tarjoaa vettä vain harvakseltaan, ei juodun veden määrä välttämättä korvaa menetettyä vesimäärää. Tarjotun veden olisi hyvä olla viileää, koska silloin se samalla myös viilentää koiraa.
Nestehukka on hengenvaarallinen tila
Koira säätelee elimistönsä lämpötilaa läähättämällä. Läähättäminen lisääntyy kuumalla ilmalla, liikunnan yhteydessä ja esimerkiksi stressaavissa tilanteissa. Läähätyksen mukana poistuu myös paljon vettä. Voidaan ajatella, että mikäli läähättäminen lisääntyy, myös vedentarve lisääntyy.
Mikäli koira läähättää runsaasti, mutta ei juo, voi koiran elimistöön melko herkästi kehittyä lievä nestehukka. Mikäli koiralla ei ole vettä tarjolla, nestehukka etenee ja koira kuivuu.
Nestehukka voi olla seurausta myös esimerkiksi ripuloinnista tai oksentelusta. Näiden yhteydessä koiran elimistöstä poistuu runsaasti nestettä, mutta yleensä sitä ei ehdi imeytymään tarvittavia määriä. Kipeä koira voi myös olla haluton juomaan, vaikka vettä olisi tarjolla.
Janon tunne stimuloituu yleensä noin 1 % nestehukan vaikutuksesta. Mikäli koiralla on lievä nestehukka eikä tilannetta korjata, koiran janontunne heikkenee ja nestehukka pahenee. Vaaralliseksi tilanne muuttuu jo 5 % nestehukan kohdalla ja noin 8 % nestehukka on koiralle hengenvaarallista.
Kuivunutta koiraa tulee aina hoitaa
Erityisesti sairaiden pikkupentujen sekä vanhojen tai pienikokoisten koirien kuivumista on tarpeen seurata yleisvoinnin lisäksi. Mikäli koira ei ole halukas juomaan, voi vettä yrittää maustaa esim. lihalla. Tärkeää on saada koira juomaan, koska juomasta kieltäytyminen voi olla jo oire nestehukasta. Veteen voi lisätä myös hieman (noin 1 g / koiran elopainokilo) maltodekstriiniä tai glukoosia ja mahdollisesti myös elektrolyyttejä (kivennäisaineita). Silloin vesi imeytyy paremmin.
Nesteytykseen voi myös käyttää valmiita koiran palautus-/nesteytysjuomajauheita. Ihmisten valmisteet eivät sovi koirille, koska niissä voi olla koiralle haitallisia lisäaineita, joita sen elimistö ei käsittele kunnolla. Huomattavasti kuivumaan päässyt koira tulee aina viedä eläinlääkäriin suonensisäiseen tai ihonalaiseen nesteytykseen.
Ylitankkauskin on mahdollista, mutta harvinaista
Joissakin tilanteissa, esim. raskaan urheilusuorituksen jälkeen tai stressaantuneena, koira saattaa juoda vettä myös liian suuria määriä. Silloin kyseessä on ylitankkaaminen, jolloin nestetasapaino on myös pielessä.
Ylitankkaaminen on huomattavasti harvinaisempaa kuin koiran kuivuminen, mutta se voi johtaa hermostolliseen oireiluun. Ylitankkaamista voi estää säätelemällä koiran juomista eli tarjoamalla pieniä vesiannoksia usein yhden ison vesiannoksen sijaan. Yleensä koira pystyy hyvin säännöstelemään juomistaan, joten pääasiassa koiralla tulee aina olla vapaasti vettä saatavilla. Veden säännöstely kannattaakin ajoittaa vain niihin hetkiin, joissa on riski ylitankkaamiselle ja vain silloin, jos koiralla on siihen taipumusta.
Kuvat: Pixabay
Julkaistu 5.6.2021
Paluuviite: Koiranomistajan muistilista hellesäille | Nutri Canem