NAINEN NUTRI CANEMIN TAKANA JA HIEMAN TAUSTAA

Moi, ja kiitos kun tulit sivuilleni!

Olen Tanja Liukkonen, kahden tyttökoiran omistaja, elintarviketieteilijä ja koirien ravitsemusneuvoja (dipl. KRN). Työskentelen elintarviketurvallisuuden parissa ja olen sivutoiminen yrittäjä. 

Koiristamme vanhempi uudisti saapuessaan käsitykseni koiranomistamisesta. Hänen takiaan olen opiskellut paljon koirien käytöksestä, ravitsemusongelmista ja hyvinvoinnista. Nyt kun elämme on jo melko tasaista tämän koiran ollessa seniori-ikäinen (ja nuoremmallakin on jo pentuaika ohi), haluan ehdottomasti jakaa tietämystäni ja osaamistani. 

Olen ollut mukana rescuekoiratoiminnassa vuodesta 2015 ja siinä huomannut, miten samat ongelmat ja omistajien ajatukset nousevat esiin vuodesta toiseen. Jossain vaiheessa ymmärsin, että nämä ongelmat eivät varsinaisesti liity rescuekoiriin, vaan samat ongelmat toistuvat monilla muillakin koirilla. Tai oikeastaan koirien omistajilla. 

Tavoitteeni sivuston kanssa

Haluan Nutri Canem -sivuilla auttaa kaikenlaisia koiranomistajia. En pahemmin käsittele sivuilla esimerkiksi tavoitteelliseen treenaamiseen tai koiran kouluttamiseen liittyviä asioita, vaan keskityn kotikoirille tärkeisiin teemoihin. Aiheet pyörivät hyvin paljon niiden asioiden ympärillä, joihin itse olen vuosien varrella etsinyt tietoja.

Sivuillani keskitytään koiran ravitsemukseen ja hyvinvointiin. Omasta taustastani johtuen ajattelin ensin keskittyä pelkkään ravitsemukseen. Sivuston nimikin Nutri Canem on latinaa ja tarkoittaa ”ruoki koira”. Koira on kuitenkin kokonaisuus ja tajusin nopeasti, etten voisi olla ”puuttumatta” asioihin ravitsemuksen ulkopuolella, koska ravitsemus on vain osa hyvinvointia. 

Yritän aina ajatella asioita monesta näkökulmasta (syytettäköön tästä akateemista koulutusta) ja pyrin lähestymään ongelmia koiralähtöisesti. Toivon voivani vastata mahdollisimman moniin ongelmiin, tai ainakin tuovani esiin uusia näkemyksiä. Asioihin harvoin on ehdottoman oikeita tai ehdottoman vääriä lähestymistapoja. 

Toivottavasti viihdyt sivuillani ja otan mielelläni vastaan vinkkejä ja ehdotuksia blogiaiheista! Voit lähettää niitä minulle Ota yhteyttä -sivun kautta.

Alla on vielä lyhyet esittelyt meidän rakkaista karvakuonoista, jotka tiiviisti liittyvät tämänkin sivuston perustamiseen ja haluun oppia paremmaksi koiranomistajaksi ❤

Tanja ja maailman rakkaimmat Nessa (sylissä) ja Maus (oikealla). Kuva: Ira Müller
Maus (kuva: Ira Müller)
Maus (kuva: Ira Müller)
Maus (syntynyt syksyllä 2011)

Maus on elänyt pikkupentuaikansa venäläisessä kodissa. Siellä oli kuitenkin saatu pennusta tarpeeksi hyvinkin nopeasti, joten Maus päätyi viipurilaiselle koiratarhalle. Meille Maus muutti huhtikuussa 2012 Viipurin Koirat ry:n kautta. Maus on noin 55 cm korkea ja 21 kg painava ja hyvin paljon koiran prototyypin näköinen. Maus on erittäin kiltti ja kultainen, mutta jännittää kovasti uusia tilanteita, joten ensimmäiset kuukaudet olivat todella vaikeita. Ja edelleen uudet tilanteet suunnitellaan tarkasti ja Mausin ehdoilla. Mausin myötä myös käsitys koiran omistamisesta meni uusiksi. 

Mausilla on ollut paljon epäonnea terveysasioissa, erityisesti suolisto-ongelmia on ratkottu ruokintamuutoksilla, lääkityksillä ja jopa tähystämällä. Suolistovaivojen selätyksen jälkeen löytyi nivelrikko ja viimeisimpänä on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta. Onneksi Maus on aina vastannut hoitoihin hyvin ja meillä on ollut onnea eläinlääkäreiden kanssa, joten ongelmia on yksi kerrallaan ratkottu ja selätetty. Maus elää aktiivista ja iloista mummoelämää jatkuvan lääkityksen ja säännöllisen elämänrytmin kanssa. 

Tutuissa ympyröissä ja tuttujen ihmisten sekä koirien kanssa Maus on erittäin leikkisä ja reipas koira. Maus on myös hyvin tarkkaavainen ja älykäs. Siitä olisi tullut erinomainen harrastuskoira, mikäli uudet tilanteet eivät olisi niin haastavia. Onneksi nose work ja rallytokoilu onnistuu myös kotona ja lähipuistossa 🙂

Nessa (kuva: Ira Müller)
Nessa (kuva: Ira Müller)
Nessa (syntynyt loppuvuodesta 2018)

Nessa päätyi viipurilaiselle koiratarhalle emonsa ja yhden sisaruksensa kanssa joulukuussa 2018. Nessa oli huonossa kunnossa voimakkaan ripulin takia. Seurasin Nessan taistelua ja päätin, että jos tämä pieni pentu selviää siihen saakka, että se saa vaadittavat rokotukset ja matkustusluvan Suomeen, sillä on kotihoitopaikka meidän luona. Elämä oli antanut niin epäreilut kortit, että halusin jotenkin varmistaa valoisamman tulevaisuuden. 

Pikkuinen taistelija pääsikin matkustamaan Suomeen huhtikuussa 2019 ja hyvin nopeasti tuli selväksi, että Nessa ei tullut kotihoitoon, vaan kotiin. Nessa sujahti meidän perheeseen ja kotikoiran rooliin hyvin nopeasti ilman suurempia ongelmia. Alkujärkytyksen jälkeen Mausinkin mielestä uusi pentu oli ihan mukava, mikä olikin tärkein kriteeri uudelle perheenjäsenelle. 

Nessa on pieni, noin 8 kg painava töppöjalka, ja perusluonteeltaan iloinen sekä avoin. Nessa kyllä ilmaisee reippaasti mielipiteensä, mutta unohtaa vastoinkäymiset välittömästi niiden päätyttyä (kuka nyt menneitä muistelisi!) ja keskittyy taas siihen miten ihana maailma onkaan. Nessan mielestä kaikki ruoka ja herkut ovat ihania, mutta se ei kuitenkaan ole niillä helposti motivoitavissa. Keskittymiskykykään ei ole kummoinen, joten Nessa on lähinnä sellainen oman tiensä viipottaja, joka ei turhia murehdi 😉