Koiranomistajan muistilista hellesäille

Helteellä tosin moni ihminen tuskastuu siihen, että on jo liian kuuma. Koirille hellesäät voivat olla vielä tukalampia, koska niiden lämmönsäätely on erilainen. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö omistaja ja koira voisi yhdessä nauttia ihanista kesäsäistä, kannattaa vain muistaa muutama tärkeä asia.

1. Vettä, vettä ja vettä

Riittävä nesteytys niin kaksi- kuin nelijalkaisillekin on tärkeää. Hellesäillä elimistö kuivuu helposti, mikä puolestaan johtaa muihin ongelmiin. Sisäisesti nautitun veden lisäksi kannattaa hyödyntää kaikki kodin läheltä löytyvät uinti- ja kahluupaikat. Mikäli sellaisia ei ole, viilennystä voi hakea esim. lasten piha-altaista tai ihan vain koiraa kastelemalla.

Lue lisää: https://nutricanem.fi/koira-tarvitsee-paivittain-vetta

2. Koiraa ei ikinä pidä jättää autoon

Vanha virsi, josta muistutetaan joka vuosi (ja ihan syystä). Lämpötila nousee autossa todella nopeasti vaarallisiin lukemiin, joten koiraa ei pidä jättää autoon edes vähäksi aikaa. Ei edes varjoon, se ei estä lämpötilaa nousemasta. Eikä ikkunan raolleen jättäminen auta, koska ilma ei vaihdu riittävän nopeasti. Eli jos autossa ei ole viilennys päällä, koira pitää ottaa ulos autosta. Aina.

3. Koiran pitää päästä varjoon

Kesäsäät houkuttelevat viettämään aikaa ulkona. Monet koirat tykkäävät oleskella auringonpaisteessa, mutta on tärkeää huolehtia siitä, että koira pääsee tarvittaessa myös varjoon. Varjopaikan löytyminen kannattaa ottaa huomioon sekä omalla pihalla että muualla ulkoillessa. Myös ulkotarhoissa elävillä koirilla pitää olla riittävä suoja sääoloja vastaan, se on määritelty Eläinsuojeluasetuksessa.

4. Liikuntaa hillitysti

Pitkät juoksulenkit kannattaa suosiolla unohtaa helteellä. Kävelytkin kannattaa ajoittaa aikaiselle aamulle tai illemmalle, kun ilma on edes hieman viileämpää. Kävelyt kannattaa pitää lyhyinä. Tärkein tavoite on se, että koira saa tarpeet tehtyä ja haisteltua viimeisimmät kotinurkkien kuulumiset. Erityisen tarkkana kannattaa olla, mikäli kotona on esimerkiksi pentu, seniorikoira tai lyhytkuonoinen rotunsa edustaja. Paksu turkki ja sairaudet voivat myös haitata lämmönsäätelyä.

5. Ylimääräinen viilentäminen

Koira todennäköisesti nauttii ylimääräisestä viilentämisestä. Kaupoista saa esimerkiksi viilennysalustoja, joita voi käyttää sisällä tai ulkona. Viilennysalustojen lisäksi sisällä kannattaa hyödyntää tuulettimia tai ilmastointilaitteita. Monet laitteet pyörivät, joten niiden suuntaamisessa on hyvä ottaa huomioon se, että koira pääsee halutessaan myös pois puhalluksen tieltä. Koiralle kannattaa myös tarjoilla välipalana ”jäätelöä” eli jäädytettyä ruokaa.

Lopuksi: tunnista lämpöhalvaus

Koira jäähdyttää itseään läähättämällä, mikä ei yksinään ole kovinkaan tehokas viilennystapa. Tämän takia hellesäillä kannattaa suhtautua vakavasti lämpöhalvausriskiin. Lämpöhalvauksen ensimmäisiä oireita ovat erittäin tiheä läähättäminen ja nopea syke. Koira saattaa myös reagoida lämpöhalvaukseen esimerkiksi ripuloimalla. Lämpöhalvauksen edetessä koira on uupuneen oloinen eikä enää reagoi esimerkiksi omistajan kutsuihin tai muihin ärsykkeisiin.

Mikäli koira on saanut lämpöhalvauksen, se tulee ensimmäisenä viedä mahdollisimman viileään paikkaan. Vedellä valelu on tehokas keino viilentää koiraa, mutta viilentämiseen voi käyttää myös kasteltuja pyyhkeitä. Jäitä tai jääkylmää vettä ei pidä ikinä käyttää, koska se heikentää lämmönsäätelyä, minkä lisäksi se voi aiheuttaa paleltumia ihoon. Koiralle kannattaa myös tarjota viileää vettä juotavaksi. Vettä voi maustaa esimerkiksi märkäruualla, jos se ei meinaa kelvata koiralle. Eläinlääkäriin on tärkeää olla aina yhteydessä, koska koira voi kotiviilennyksen lisäksi tarvita muutakin hoitoa, esimerkiksi nesteytystä.

Kansikuvan on ottanut Elina Palmgren. Kuvassa on oma koirani Nessa puistoilun jälkeen muutama viikko sitten, silloinkin vettä oli koko ajan saatavilla, vaikka ei vielä hellelukemia ollutkaan 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.