Ruokamyrkytykset eivät vaivaa koiria samalla tavalla kuin ihmisiä. Osa mikrobeista voi kuitenkin aiheuttaa koiralla oireilua, minkä lisäksi ne ovat aina riski perheen ihmisille. Tämän takia kannattaa noudattaa muutamaa helppoa ohjetta:
1. Pidä ruokailuympäristö puhtaana
• Pidä puhtaana ne alueet, joilla ruokaa valmistetaan, erityisesti jos koira syö raakaruokaa.
• Puhdista päivittäin alueet, joilla koira ruokailee.
• Mikrobit voivat kulkeutua myös muualle esim. sukkien tai tassujen pohjassa, mikäli puhtaudesta ei huolehdi.
2. Pese kädet
• Hyvä käsihygienia on tehokkain keino estää mikrobien siirtymistä!
• Kädet tulee pestä riittävän usein, vähintään aina raa’an lihan käsittelyn jälkeen.
• Kertakäyttökäsineiden käyttö estää bakteerien tarttumisen elintarvikkeen ja kokkaajan välillä. Muista kuitenkin olla koskematta likaisilla käsineillä muihin pintoihin!
3. Säilytä oikein
• Tautia aiheuttavien mikrobien lisääntymisen kannalta riskilämpötila-alue on +6–60 °C, joten muu kuin teollisesti valmistettu koiranruoka on hyvä säilyttää alle +6 °C:ssa.
• Pitkiä jääkaappisäilytyksiä suositeltavampaa on säilyttää koiralle tarkoitetut lihat sekä itsevalmistettu ruoka jäädytettynä.
• Myös teolliset koiranruuat on suositeltavaa säilyttää viileässä. Niitä ei pitäisi altistaa lämpötilojen vaihtelulle, kosteudelle eikä suoralle auringonpaisteelle.
• Muista, että pakkauksen päivämäärä koskee vain avaamatonta pakkausta eli avatut pakkaukset tulisi käyttää mahdollisimman pian. Avattu kuivaruoka kannattaa säilyttää tiiviissä kannellisessa astiassa.
4. Säilytä erillään
• Muista pitää ihmisten ruuat erillään koiran ruuista. Koskee myös pakasteita.
• Koiran ruuille ja herkuille voi varata kokonaan oman hyllyn kuiva-ainekaapista ja oman lokeron pakastimesta.
5. Omat kipot ja kupit kaikille
• Koiranruokaa varten kannattaa hankkia oma leikkuulauta, säilytys- ja ruokailuastiat.
• Koiranruuan kippojen pesuun tulisi olla oma tiskiharja.
• Kaikki välineet kannattaa pestä huolellisesti heti käytön jälkeen ja erillään ihmisten astioista.
Kansikuva: Pexels (Samson Katt)