Koiranomistajan muistilista keittiöön

Ruokamyrkytykset eivät vaivaa koiria samalla tavalla kuin ihmisiä. Osa mikrobeista voi kuitenkin aiheuttaa koiralla oireilua, minkä lisäksi ne ovat aina riski perheen ihmisille. Tämän takia kannattaa noudattaa muutamaa helppoa ohjetta:

1. Pidä ruokailuympäristö puhtaana

• Pidä puhtaana ne alueet, joilla ruokaa valmistetaan, erityisesti jos koira syö raakaruokaa.
• Puhdista päivittäin alueet, joilla koira ruokailee.
• Mikrobit voivat kulkeutua myös muualle esim. sukkien tai tassujen pohjassa, mikäli puhtaudesta ei huolehdi.

2. Pese kädet

• Hyvä käsihygienia on tehokkain keino estää mikrobien siirtymistä!
• Kädet tulee pestä riittävän usein, vähintään aina raa’an lihan käsittelyn jälkeen.
• Kertakäyttökäsineiden käyttö estää bakteerien tarttumisen elintarvikkeen ja kokkaajan välillä. Muista kuitenkin olla koskematta likaisilla käsineillä muihin pintoihin!

3. Säilytä oikein

• Tautia aiheuttavien mikrobien lisääntymisen kannalta riskilämpötila-alue on +6–60 °C, joten muu kuin teollisesti valmistettu koiranruoka on hyvä säilyttää alle +6 °C:ssa.
• Pitkiä jääkaappisäilytyksiä suositeltavampaa on säilyttää koiralle tarkoitetut lihat sekä itsevalmistettu ruoka jäädytettynä.
• Myös teolliset koiranruuat on suositeltavaa säilyttää viileässä. Niitä ei pitäisi altistaa lämpötilojen vaihtelulle, kosteudelle eikä suoralle auringonpaisteelle.
• Muista, että pakkauksen päivämäärä koskee vain avaamatonta pakkausta eli avatut pakkaukset tulisi käyttää mahdollisimman pian. Avattu kuivaruoka kannattaa säilyttää tiiviissä kannellisessa astiassa.

4. Säilytä erillään

• Muista pitää ihmisten ruuat erillään koiran ruuista. Koskee myös pakasteita.
• Koiran ruuille ja herkuille voi varata kokonaan oman hyllyn kuiva-ainekaapista ja oman lokeron pakastimesta.

5. Omat kipot ja kupit kaikille

• Koiranruokaa varten kannattaa hankkia oma leikkuulauta, säilytys- ja ruokailuastiat.
• Koiranruuan kippojen pesuun tulisi olla oma tiskiharja.
• Kaikki välineet kannattaa pestä huolellisesti heti käytön jälkeen ja erillään ihmisten astioista.

Kansikuva: Pexels (Samson Katt)

Julkaistu 30.1.2022

Mitä ajatuksia sinulle heräsi, kommentoi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Nutri Canem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading