kiva koirakohtaaminen
Kuva: Tanja Liukkonen

Tehdään koirakohtaamisista kaikille kivoja

Koiran päivää vietätään 24.4. ja tänä vuonna Kennelliiton teemana on hyvien kohtaamisten rakentaminen koiran kanssa eri tilanteissa. Koira ei pysty valitsemaan omaa käyttäytymistään eikä se (ainakaan ilman harjoittelua) hillitse tunteitaan. Tämän takia on ihmisen tehtävä tehdä kohtaamisista kivoja niin koiralle kuin myös muille tilanteessa oleville.

Kivoissa koirakohtaamisissa tieto ei lisää tuskaa, vaan poistaa sitä. Sinun on vaivattomampaa luotsata koirakohtaamisia, kun tiedät, mitä sinulta odotetaan. Myös koiran on helpompaa kohdata vaikeatkin tilanteet, kun koira tietää, mitä siltä odotetaan.

Muutama asia kannattaakin ottaa huomioon, jotta kohtaamiset arkielämässä menisi kaikkien näkökulmasta mukavasti.

Lainsäädäntö määrittelee koiraetiketin minimitason

Koirakohtaamisissa tulee aina noudattaa lakia. Laki ottaa kantaa ainakin koirien ulkoiluun, yleiseen koirakuriin, koiran hyvinvointiin ja omistajan rikosoikeudelliseen vastuuseen vahinkotilanteissa.

Koiraa ei esimerkiksi saa ulkoiluttaa yleisellä uimarannalla, lasten leikkipaikoilla tai kunnostetuilla laduilla. Rajoituksia on myös kuntopoluilla, urheilukentillä ja toreilla. Näissä paikoissa on tietysti hyvien tapojen mukaista ottaa muutkin käyttäjät huomioon, vaikka koira ulkoilisi alueella luvallisesti.

Koirat tulee pitää taajamissa ja luonnonsuojelualueilla kytkettyinä. Taajamassa koira saa ulkoilla ainoastaan koirapuistossa, aidatulla piha-alueella tai koirien harjoituspaikoilla. Tällöinkin vain valvotusti. Pesimäaikana (1.3.–18.8.) koiria tulee ulkoiluttaa kytkettyinä tai välittömästi kytkettävissä myös luonnossa. Koiraa ei saa pitää irti myöskään ilman maanomistajan lupaa.

Järjestyslaki ottaa kantaa myös koirien jätöksiin. Ulkoiluttajan tulee huolehtia siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön taajaman hoidetuilla alueilla. Kevään koirankakkakeskustelut kuumentavat helposti tunteita. Jätösten kerääminen on lopulta pieni vaiva ja samalla tärkeää terveysriskien estämisen kannalta.

Kohtaamisiin koiran ehdoilla

Koira käyttäytyy aina rehellisesti. Se ei osaa näytellä ilahtunutta kivan naapurintädin kohdalla eikä se myöskään ole ”tahallaan hankala” muristessaan uudelle ihmiselle. Eli koiran reaktioiden tarkkailu ja niiden kunnioittaminen on järkevää ja hyvää koiranomistamista, ei koiralle periksi antamista.

Välillä koira voi hyvinkin pienillä eleillä, esim. pään pois kääntämisellä, osoittaa tilanteen epämiellyttävyyden. Tällöin koiraa ei pidä viedä tilanteeseen väkisin. Sama pätee tietysti kohdattaviin koiriin: kääntykää pois tervehtimistilanteista, mikäli toinen koira viestittää, ettei nyt huvita tervehtiä.

Lue lisää koiran stressistä: https://nutricanem.fi/jos-koira-vaikuttaa-stressaantuneelta-se-on-stressaantunut/

Koiraa kannattaa totuttaa asioihin pienissä erissä sen sijaan, että se viedään suoraan uuteen tilanteeseen. Jos koira ei ole ikinä nähnyt pieniä lapsia, on turha kuvitella, että se osaisi olla rauhassa leikkipuiston laidalla tai sietäisi useita pieniä käsipareja silittämässä.

Kaikkia jännittäviä tilanteita ei tietenkään voi välttää. Jos pienten lasten kohtaamista ei voi harjoitella, voi kohtaamisesta tehdä kuitenkin siedettävämmän. Esimerkiksi suoran koskettamisen sijaan lasten voi antaa heitellä koiralle nameja maahan ja (koirasta riippuen) antaa nameja myös kädestä.

Kohtaamiset myös muiden eläinlajien kanssa voi olla koirasta jännittäviä. Esim. kyläpaikassa voi olla koiriin tottunut kissa, mutta jos koiralla ei ole aikaisempaa kissakokemusta, voi tilanne olla koirasta uhkaava. Tai kissa voi vaikuttaa koirasta kivalta saaliilta. Näissä tilanteissa kissa ei välttämättä osaa varoa, vaan sille voi käydä huonosti.

Usein suositellaan esim. koirien tutustuttamista siten, että koirat ovat vapaana. Syynä on se, että koirat pääsevät vapaammin lukemaan tilannetta ja käyttämään paremmin kehonkieltään. Yleensä kuitenkin tutustuttaminen on järkevämpää tehdä esim. aidan läpi tai tarvittaessa kytkettynä.

Kohtaamisissa voi myös hyödyntää kolmen sekunnin sääntöä. Silloin koiran annetaan haistella uutta tuttavuutta kolme sekuntia, minkä jälkeen tilanne katkaistaan kutsumalla koira takaisin omistajan luokse. Näin koira pääsee nopeasti pois tilanteesta, mutta ehtii kuitenkin hieman tutustua. Tämän jälkeen koira saa itse päättää haluaako se jatkaa tutustumista vai lähteä kokonaan pois.

Tärkeintä on, että osapuolet eivät pääse vahingoittamaan toisiaan ja tilanne pysyy turvallisena. Koiralla pitää kaikissa tilanteissa olla mahdollisuus perääntyä tilanteesta.

Kuva: Jonna Harjunen

Ihminen on aina vastuussa

Mikäli koira aiheuttaa vahinkoa ympäristölle, toisille eläimille tai ihmisille, on omistaja rikosoikeudellisessa vastuussa tapahtuneesta (Rikoslaki 39/1889, 15 §). Sakkorangaistuksen voi saada myös huolimattomuudesta johtuneista vahingoista.

Tämän takia koiran tulee aina olla ulkoiluttajansa hallinnassa. Koiraa ei myöskään saa päästää kenenkään luokse ilman toisen osapuolen lupaa. Vaikka omaan koiraan voisi luottaa, voi toinen osapuoli tehdä jotain arvaamatonta. Yllättävä tilanne voi saada koiran kuin koiran reagoimaan normaalista poikkeavalla tavalla.

On siis ihmisen vastuulla huolehtia siitä, että kohtaamistilanne on turvallinen kaikille. Tilannetta ja koiran elekieltä kannattaa myös koko ajan tarkkailla. Tunnelman muuttuessa koiralle ikävämmäksi kannattaakin suosiolla jatkaa matkaa eteenpäin.

Kiva koira-arki auttaa tekemään kohtaamisista mukavia

Kiva koira-arki heijastuu myös kohtaamisiin: jos koirasi luottaa sinuun ja teillä on mukavaa yhdessä, selviätte todennäköisesti myös yllättävistä muuttujista. Tai ainakin osaat arvioida mitä mahdollisesti meni pieleen ja miten tilanteen voisi seuraavalla kerralla hoitaa mukavammin.

Kaikista tärkeintä koirakohtaamisissa on turvallisuus. Kohtaamisten tulisi aina olla turvallisia sekä ihmisille että koirille. Sen sijaan kaikkien kohtaamisten ei tarvitse olla mallisuorituksia. Jos ohitustilanne menee riehumiseksi tai tuttu ihminen muuttuukin maailman epäilyttävimmäksi, ei asiaa kannata jäädä murehtimaan. Kaikilla meillä on huonoja päiviä. Sitä paitsi kohtaamisiinkin pätee vanha viisaus, harjoitus tekee mestarin.  

Lue vinkit mukavan koira-arjen rakentamiseen: https://nutricanem.fi/helppo-arki-koiran-kanssa/

Julkaistu 23.4.2022

Mitä ajatuksia sinulle heräsi, kommentoi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Nutri Canem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading