Perusasiat kuntoon koiran ruokinnassa

Koira on siitä helppo lemmikki, että se on pohjimmiltaan jätteensyöjä eli käyttää melko monipuolista ravintoa. Koira on jalostunut tulemaan toimeen sellaisella ruualla, jota ihmiseltä jää yli. Kuitenkaan se, että tulee toimeen jollain ruualla, ei vielä tarkoita, että kyseessä olisi optimaalinen ruokavalio. Laittamalla muutamat perusasiat kuntoon koiran ruokinnassa pääsee jo pitkälle.

Lue myös: Se ainoa oikea tapa ruokkia koiraa, onko sellaista?

Riittävästi hyvälaatuista proteiinia

Proteiinikeskusteluilta ei voi nykyään välttyä, mutta niin se vain on koiramaailmassakin tärkeää. Hyvälaatuinen proteiini on koiran ruuan kulmakivi, koska koiratkin tarvitsevat ravinnosta välttämättömiä aminohappoja. Hyvälaatuinen proteiini tarkoittaa käytännössä eläinperäistä proteiinia, eli lihaa, kananmunia, (laktoosittomia ja hapatettuja) maitotuotteita…

Eläinperäisessä proteiinissa on yleensä optimaalisempi määrä tarvittavia aminohappoja verrattuna kasviproteiineihin. Koira myös sulattaa eläinperäistä proteiinia tehokkaasti eli ruuan hyötysuhde on hyvä.

Rasvasta energiaa ja välttämättömiä rasvahappoja

Rasva sisältää hieman yli kaksinkertaisen määrän energiaa kuin hiilihydraatit ja proteiinit, joten se on koirille tärkein energianlähde. Vähän liikkuva kotikoira kuitenkin lihoo helposti ja ylipainoisen koiran rasvansaantia voi olla syytä vähentää. Ylipaino aiheuttaa myös koirille paljon ongelmia ja altistaa sairauksille.

Vaikka rasvan määrää koiran ruokavaliossa vähennetään, on tärkeää huolehtia siitä, että koira saa riittävästi välttämättömiä rasvahappoja. Niitä on omega 3 ja omega 6 -rasvahapot. Yleensä omega 6 -rasvahappoja saa ruuasta riittävästi, mutta omega 3 -rasvojen saanti voi jäädä vähäiseksi. Käytännössä kaikille koirille on suositeltavaa antaa omega 3 -rasvahappolisää silloin tällöin.

Hiilihydraatit aina kypsennettynä

Koira saa energiaa myös hiilihydraateista eli viljoista ja kasviksista. Ne tulee aina kypsentää ennen koiralle tarjoamista. Raa’at viljat ja kasvikset voivat ärsyttää voimakkaastikin koiran suolistoa, eivätkä ne imeydy kunnolla. Samasta syystä koirille ei ole suositeltavaa tarjoilla täysjyvätuotteita, vaan enemmin aina sellaisia viljatuotteita, joista kuoriosa on poistettu.

Kotimaiset viljat (lukuun ottamatta ruis, jota ei koiralle suositella) ja riisi ovat hyvin sulavia hiilihydraattilähteitä koiralle. Samoin peruna ja kasvikset. Maissi sen sijaan on hieman huonommin sulavaa, vaikka sitä käytetäänkin paljon koirien kuivaruuissa hiilihydraatin lähteenä.

Kuitua ja probiootteja suoliston hyvinvointiin

Kuitu ei toimi energianlähteenä, koska se ei imeydy, mutta se huolehtii suoliston hyvinvoinnista. Hyviä kuidunlähteitä koiralle ovat esimerkiksi kaura, pellavansiemenrouhe tai psyllium. Kuidun lisäksi koiralle on suositeltavaa antaa ainakin silloin tällöin probioottivalmisteita, eli suoliston terveyttä tukevia bakteerikantoja. Probioottiset eli hyvät bakteerit vievät suolistossa tilaa, jolloin haitallisten (esim. tauteja aiheuttavien) bakteerien määrä pienenee.

Lue myös: Probiootit herkkävatsaisen hoitokeinona

Vitamiinit

Koira tarvitsee ravinnon mukana rasvaliukoisista vitamiineista A -, D – ja E-vitamiineja. Vesiliukoisista vitamiineista taas B-ryhmän vitamiineja. C- ja K-vitamiineja muodostuu koiran elimistössä, mutta joissakin tilanteissa C-vitamiinilisästä voi olla koiralle hyötyä.

Yleensä koira saa ravinnosta riittävästi rasvaliukoisia vitamiineja, erityisesti jos koira syö teollisia täysravintoja tai monipuolisesti lihaa, sisäelimiä ja kananmunia. E-vitamiinia voi olla tarve lisätä koiran ruokaan, etenkin jos koira on harrastuskäytössä, tiineenä tai sillä on nivelrikkoa. Lisäksi silloin, kun koiralle annetaan omega-rasvahappolisiä, on tärkeää antaa myös E-vitamiinia, koska se estää rasvahappojen hapettumista.

B-ryhmän vitamiineilla on tärkeä rooli suoliston hyvinvoinnissa. Vesiliukoisina vitamiineina ne eivät kerry elimistöön, joten niiden liika-annostelua ei pahemmin tarvitse varoa. B-vitamiinilisää voi antaa kuureittain koiralle esimerkiksi suolistovaivojen yhteydessä.

Kivennäisaineet

Kivennäisaineita ja vain vähän tarvittavia hivenaineita on paljon, ja yleensä niiden saanti on riittävää, kunhan koira syö monipuolisesti. Tärkeää on kuitenkin huolehtia siitä, että koira saa ruuastaan kalsiumia ja fosforia oikeassa suhteessa, jotta luusto pysyy hyvässä kunnossa. Suositeltava kalsiumin ja fosforin suhde on tyypillisesti noin 1,5. Eli aina niin, että kalsiumia on enemmän kuin fosforia, mutta ei kuitenkaan yleensä yli kaksinkertaista määrää.

Ruuassa on todennäköisesti riittävästi fosforia ruokintatavasta riippumatta, joten joskus kalsiumlisä on tarpeen. Kalsiumin ja fosforin lisäksi magnesiumilla on tärkeä rooli lihaksiston ja luuston hyvinvoinnissa, joten riittävästä magnesiumin saannista tulee myös huolehtia. Usein kannattaakin antaa koiralle kalsium-magnesiumvalmistetta pelkän kalsiumin sijaan.

Tärkeä kivennäisaine, jonka saanti voi jäädä ravinnosta vähäiseksi, on sinkki. Sinkkiä tarvitaan erityisesti ihon hyvinvointiin, mutta myös elimistön entsyymitoiminnassa. Sinkkilisän tarpeesta voi kieliä esimerkiksi kuiva turkki, karvattomat kohdat turkissa tai lisääntynyt hilseily. Sinkkiä ei kuitenkaan tulisi antaa jatkuvasti eikä suuria määriä, koska suurina määrinä sinkki aiheuttaa elimistöön myrkytystilan.

Vettä tarvitaan aina

Vesi on kaikessa ruokinnassa tärkein asia muistaa, koska se on välttämätöntä hengissä pysymisen kannalta. Vettä on käytännössä kaikessa ruuassakin, mutta koirien kuivaruuassa sitä on nimensä mukaisesti hyvin vähän. Kuivaruokaa syövä koira joutuu siis juomalla tyydyttämään veden tarpeen, joten riittävää vedenkulutusta on syytä tarkkailla.

Veden tarve kasvaa myös ripulin yhteydessä ja lämpötilan ollessa erittäin kylmä tai kuuma (eli pakkasilla tai helteillä). Koiralla tulee siis aina olla puhdasta vettä saatavilla, koska jo muutaman prosentin nestehukka häiritsee elimistön toimintaa. Jos koira pääsee kuivumaan esim. ripulin seurauksena, on nesteyttäminen kaikista tärkeintä, koska jo 10 % nestehukka voi johtaa koiran kuolemaan.  

Eli tarpeeksi energiaa, vähän suojaravintoaineita ja hyvä nesteytys

Energiaa koira siis saa rasvasta, hiilihydraateista ja proteiineista. Näistä proteiinit ovat tärkeimmässä asiassa elimistön rakennusaineina, joten proteiinin laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Hiilihydraatit tulisi tarjoilla aina hyvin kypsennettynä, ihmisnäkökulmasta ylikypsinä. Rasvan tärkein rooli ravitsemuksessa on runsas energiasisältö ja välttämättömän rasvahapot.

Elimistön hyvinvointia tukemaan tarvitaan kuitua, probioottisia bakteereja, vitamiineja ja kivennäisaineita riittävästi, mutta ei liikaa. Puhdas vesi ja riittävä nesteytys on kaiken ravitsemuksen a ja o.

Perusasiat on oikeastaan aika helppo saada kuntoon koiran ruokinnassa, eikö? 😊

Kuvat: Pixabay

Julkaistu 10.4.2021

1 ajatus aiheesta “Perusasiat kuntoon koiran ruokinnassa”

  1. Paluuviite: Ruokinko koiraani oikein? | Nutri Canem Koiran ravitsemus

Mitä ajatuksia sinulle heräsi, kommentoi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Nutri Canem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading