Probiootit herkkävatsaisen hoitokeinona

Suolistovaivoista ripuli on tuttu ongelma varmasti kaikille koiranomistajille. Tai ainakin on vaikea uskoa, että joku olisi selvinnyt koiran omistamisesta ilman yhtäkään ripulitilannetta (kuulen mielelläni kokemuksia, mikäli tiedätte tällaisia tapauksia!). Ripuli johtuu ruuansulatuskanavan ongelmista, kuten imeytymishäiriöstä, lois- tai mikrobitartunnasta tai stressin aiheuttamista ongelmista.

Mikäli koiran vatsa on jatkuvasti löysällä, kannattaa tilanteeseen hakea apua. Vaikka ripulin aiheuttajan selvittelyssä voi mennä pitkäkin tovi, on varmaa, että ravintoaineet eivät imeydy kuten pitäisi. Se taas tarkoittaa sitä, että koiralle saattaa tulla puutostiloja. Voimakas ripuli voi melko nopeastikin aiheuttaa kuivumista ja elektrolyyttitasapainon häiriöitä. Näiden asioiden takia pitkään jatkuvaa tai usein toistuvaa ripulia pitää aina hoitaa.

Hetkellistä löysävatsaisuutta voi esiintyä esim. urheilusuorituksen tai äkillisen stressin (jännittävä tilanne) jälkeen. Se on täysin normaalia ja myös kertaluontoisesti ohimenevää. Mutta yleisesti löysä uloste on merkki siitä, että suoliston mikrobit eivät toimi kuten pitäisi. Silloin kannattaa ehdottomasti suunnata katse probioottivalmisteisiin. Probiootit ovat suoliston hyvinvointia tukevia mikrobeja.

Tärkeät suolistomikrobit

Suurin osa ravinnosta pilkkoutuu ja imeytyy koiran ohutsuolessa. Hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat pilkkoutuvat entsyymien sekä ruuansulatusnesteiden avulla pienemmiksi molekyyleiksi, jotta ne voivat imeytyä elimistön käyttöön.

Ravintoaineiden pilkkoutumiseen ja hyödyntämiseen vaikuttaa myös suoliston seinämää peittävät mikrobit, jotka hyödyntävät suolistoon kulkeutuvaa ravintoa. Mitä monipuolisempi mikrobisto suolistossa on, sitä paremmin ravintoaineet imeytyvät.

Pilkkoutumaton ruokasula kulkeutuu paksusuoleen, jossa tapahtuu vielä viimeiset ravintoaineiden imeytymiset. Lisäksi paksusuolen mikrobeilla on tärkeä rooli ruokasulan sisältämän veden imeyttämisessä. Veden imeyttäminen kiinteyttää peräaukkoa kohti kulkevaa massaa.

Mikäli paksusuoleen kulkeutuu liian paljon pilkkoutumatonta ruokasulaa, paksusuolen mikrobit alkavat hyödyntää ruokasulassa olevia ravintoaineita eikä vettä imeydy kuten pitäisi. Se, että ruokasula ei pilkkoudu kunnolla, johtuu yleensä siitä, että ohutsuolessa on liian vähän hyviä mikrobeja.

Mikrobit kilpailevat suolistossa elintilasta ja niiden voidaan ajatella suojaavan suoliston pintaa. Eli mikäli suoliston pinnalla enimmäkseen hyödyllisiä mikrobeja, ei haitallisille mikrobeille jää elintilaa. Yleensä laadukas ruoka tarjoaa myös hyödyllisille mikrobeille hyvää ravintoa. Koiran elimistöön päätyy mikrobeja myös ravinnosta ja nämä mikrobit saattavat tilaisuuden tullen vallata itselleen elintilaa koiran suolistosta.

Lue myös: Se ainoa oikea tapa ruokkia koiraa, onko sellaista?

Antibioottikuurit vahingoittavat suoliston mikrobiomia

Nisäkkäillä ensimmäiset suolistomikrobit siirtyvät jo kohdussa istukan kautta emolta sikiölle. Istukka läpäisee vain turvallisia mikrobeja, eli sellaisia, jotka eivät pysty tuottamaan toksiineja. Tällaisia ovat monista hapanmaitotuotteistakin tutut bifidobakteerit ja Lactobacillukset. Syntymän jälkeen mikrobistoon liittyy mikrobeja myös ympäristöstä ja emon maidosta. Eli emon mikrobistolla ja ensimmäisillä elinviikoilla on suuri merkitys suolistomikrobiston kehittymiselle.

Mikrobisto reagoi ympäristöön ja se myös uusiutuu jatkuvasti. Koiran suolisto on erittäin herkkä muutoksille ja esimerkiksi äkillinen ruuan vaihtaminen voi aiheuttaa sen, että mikrobisto ei pärjää muutoksen kanssa ja seurauksena on ripuli. Tämän takia kaikki isot ruokintamuutokset on syytä tehdä vähitellen. Toisaalta koiralle on hyvä tarjoilla monipuolista ruokaa, jotta suoliston mikrobisto oppii tunnistamaan erilaisia ravintoja.

Suolistomikrobiston suurin tuhoaja on yleensä antibioottikuurit, joiden jälkeen palautuminen voi kestää jopa useita vuosia. Tämä johtuu siitä, että taudinaiheuttajabakteerien lisäksi antibiootit tappavat myös hyödyllisiä bakteereja. Mikäli suolistossa on antibiootille resistentti bakteerikanta, antibioottikuuri vain vapauttaa kyseiselle bakteerille lisää elintilaa. Vaikka probioottien syöttäminen tuntuisi muuten hölmöltä tai turhalta, niin antibioottikuurin jälkeen se on yksi tärkeimmistä asioista, mitä omistaja voi tehdä koiransa hyväksi.

Antibioottien lisäksi jotkin koirillakin käytettävät lääkkeet (esim. tulehduskipulääkkeet ja happosalpaajat) vaikuttavat suoliston mikrobistoon. Esimerkiksi vatsalaukun pH:ta nostavat valmisteet mahdollistavat sen, että ruuan mukana tulevat haittamikrobit pysyvät hengissä. Probiootit voivat auttaa näissäkin tilanteissa.

Probiootit ravintolisänä

Suoliston mikrobisto on herkkä muutoksille, mutta se pyrkii palautumaan totuttuun tilaan. Eli jos pentuaikana muodostunut mikrobisto on lajistoltaan heikko (esim. rescuekoirilla on usein tällainen tilanne), niin sen muuttaminen aikuisiällä voi olla hankalaa. Ei kuitenkaan kannata heittää hanskoja tiskiin, vaan ehdottomasti kannattaa määrätietoisesti antaa hyvää ravintoa ja välillä myös probioottivalmisteita.

Probioottivalmisteiden hyötyä ei välttämättä näe samalla tavalla kuin muiden ravintolisien (esim. turkin kiiltäväksi saava rasvahappovalmiste), mutta epäsuorat hyödyt huomaa kyllä usein noin kuukauden käytön jälkeen. Siinä ajassa probiootit ehtivät jo hieman asettua taloksi koiran suolistoon, mutta pysyvämmissä muutoksissa voi mennä huomattavasti pidempäänkin.

Probioottivalmisteita ei ole suositeltavaa syöttää jatkuvasti, vaan esim. kuukauden kestävinä kuureina ja kuurien välissä pitää pieni tauko (esim. 1-4 viikkoa). Kannattaa myös suosia sellaisia valmisteita, joissa on useita bakteerikantoja. Jokaisella bakteerikannalla on erilainen tapa viedä patogeeneiltä elintilaa. Bakteerit voivat esimerkiksi kilpailla samasta ravinnosta tai estää patogeenien kiinnittymistä suoliston pintaan. Ja koska suolistossa olevaa varsinaista ongelmaa ei käytännössä koskaan tiedetä, on järkevää antaa yhtä aikaa usealla tavalla toimivia probiootteja.

Eläinkäyttöön on hyväksytty vain muutamia probioottikantoja. Eläinten valmisteiden valikoima on myös melko suppea, joten joskus voi olla perusteltua käyttää ihmisille tarkoitettuja probioottivalmisteita. Ihmisille tarkoitetuista tuotteista kannattaa valita Lactobacillus-valmisteita. Ihmispuolella myydään myös Saccharomyces boulardii -hiivaa sisältäviä valmisteita, mutta sitä ei pidä antaa koirille. Ylipäänsä hiivan antamista ravinnon mukana on suositeltavaa välttää, koska se voi aiheuttaa närästysongelmia ja hiivan liikakasvua.

Ihmisten probioottivalmisteita käytettäessä tulee varmistua siitä, että valmiste ei sisällä mitään koiralle vaarallisia lisäaineita (esim. ksylitoli). Lisäksi annostelussa pitää ottaa huomioon koiran koko. On suositeltavaa konsultoida aina koirien ravitsemusneuvojaa, eläinlääkäriä tai apteekin henkilökuntaa ennen ihmisille tarkoitetun valmisteen ostamista.

Paasto ei kannata

Välillä kuulee edelleen suositeltavan lyhyttä paastoa, mikäli koiralla on ripuli, mutta se ei kannata. Paaston aikana kuolee myös suolistomikrobeja, mikä hidastaa ripulista toipumista. Paaston sijaan koiralle kannattaa tarjota helposti sulavaa ruokaa, esimerkiksi kypsäksi keitettyä ja löysäksi jätettyä kaurapuuroa, raejuustoa ja laktoositonta piimää. Ruokaa tarjoillaan hyvin pieniä annoksia ja usein. Myös vatsaystävällisistä valmisruuista voi olla hyötyä näissä tilanteissa.

Ripulin jälkeen kannattaa vähitellen siirtyä koiran tavalliseen ruokaan, jotta suolistolla on mahdollisuus sopeutua. Probioottivalmisteen antamista kannattaa jatkaa noin kuukauden ajan. Probiootit eivät ole ihmelääke ripulin taltuttamisessa, mutta mitä vahvempi ja monipuolisempi suolistomikrobisto koiralla on, sitä harvemmin se reagoi muutoksiin ripulilla.

Kuvat: Pixabay

Julkaistu 9.5.2021

Mitä ajatuksia sinulle heräsi, kommentoi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Nutri Canem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading