Mukavampi arki koiran kanssa – 5 helppoa askelta
”Koiran omistaminen ei ole rakettitiedettä”. Lauseen viesti antaa jokseenkin vähättelevästi ymmärtää, että koiran omistaminen tai helppo arki koiran kanssa ei vaadi oikeastaan mitään taitoja, eikä edes pahemmin panostusta. Joskus kuitenkin tuntuu, että hyvän koiranomistajuuden rinnalla rakettitiede kuulostaa oikeastaan aika helpolta. Tai ainakin vähemmän yllätyksiä sisältävältä.
Nämä viisi askelta kohti helpompaa koira-arkea eivät vaadi rahallista panostamista eikä uusia välineitä. Ne kuitenkin auttavat niissä tilanteissa, kun ajattelet olevasi maailman huonoin koiranomistaja (huom! Ajattelet olevasi huono koiranomistaja, tiedän, että et oikeasti ole sitä). Tai kun itku kurkussa raahaudut sinne tänne tempoilevan koiran perässä ja yrität ajoittaa ulkoilut sellaiseen aikaan, ettei vastaan tulisi kukaan tai mikään. Toivon, että ne auttavat estämään tulevaisuuden kömmähdyksiä myös silloin, kun ei (vielä) ole ollut mitään ongelmia.
1. Pysähdy ja hengitä
Ihan ensimmäiseksi, etenkin jos kamppailet jonkin koiraongelman kanssa, sulje silmät ja hengitä pari kertaa syvään. Anna itsellesi lupa hetkeksi pysähtyä ja nollata tilanne. Jos jooga on tuttu laji, osaat ehkä joitakin hengitysharjoituksia. Voit myös kaikessa yksinkertaisuudessaan vetää keuhkot täyteen ilmaa nenän kautta, pidättää hetken hengitystä ja puhaltaa kaiken suun kautta ulos.
Halutessasi voit tehostaa hengityksen vaikutusta nostamalla kädet sivukautta pään päälle sisäänhengityksen aikana (anna sormien koskettaa kevyesti toisiaan) ja laskemalla ne samaa reittiä alas uloshengityksen aikana. Kuvittele myös, että uloshengityksen mukana sisältäsi poistuu kaikki ahdistus ja epätoivo.
Kokeile muutamaa hengitystä ennen kuin ajattelet skippaavasi tämän vaiheen. Huomaat, että puhaltaessasi ahdistusta ulos mieli oikeasti rauhoittuu. Tämä kannattaa ottaa tavaksi esimerkiksi ennen ulkoiluja (jos omistat remmirähjääjän) tai käsittelytoimenpiteitä (esim. kynsienleikkuu, haavanhoito, korvien puhdistus tai mikä tahansa koiran mielestä epämiellyttävä asia). Silloin oma ahdistus ei tartu koiraan ja asioilla on tapana sujua hieman helpommin.
2. Näe maailma koiran silmin
Meillä kaikilla on tapana katsoa maailmaa omasta näkövinkkelistä. Myös koirilla. Yleensä odotetaan, että koirat ymmärtävät miten ihmiset näkevät asiat, mutta tarkemmin ajateltuna se on oikeastaan aika hassu odotus. Sen sijaan meillä ihmisillä on kaikki edellytykset opetella edes hieman näkemään maailmaa kuin koira.
Kun tarkkailet maailmaa koiran silmin, ymmärrät sen toimintaa paremmin. Silloin et sorru ajattelemaan, että koira jotenkin tahallaan yrittää ärsyttää. Tätä väittämää kuulee edelleen ja usein, mutta koirat eivät ikinä tahallaan ole ilkeitä tai käyttäydy ”huonosti”. Ne vain toimivat koiramaisesti.
Edes se ikävä käytös, esim. haukkuminen, kynnyksen järsiminen tai lahkeesta kiskominen, jolla koira haluaa kiinnittää huomion itseensä, ei ole koiran mielessä tahallaan tuhmaa toimintaa. Se on vain toimintaa, johon ihminen reagoi tehokkaasti. Ihminen on itse omalla käytöksellään vahvistanut vaikkapa sitä haukkumista kevyen kuonokosketuksen sijaan.
3. Unohda häpeä
Usein ensimmäinen reaktio koiran ei-toivottuun käytökseen, erityisesti julkisella paikalla, on häpeä. Hävettää niin vietävästi, että koko maailma näkee miten juuri minä olen täysin epäonnistunut kelvollisen koirakansalaisen kasvatuksessa. Kaikkien muiden ihmisten koirat käyttäytyvät hienosti ja tottelevat omistajiensa ajatuksia samaan aikaan, kun itse toivoo tulevansa maan nielaisemaksi.
Usein tuntuu siltä, että koiramaailmassa ei ole sijaa virheille. Ikäviä tilanteita kuitenkin sattuu kaikille ja häpeä vaanii mielessä päällimmäisenä. Häpeää ei kuitenkaan kannata päästää valloilleen, vaan hengittää syvään ja hyväksyä, että näin kävi. Virheitä sattuu, mutta niihin ei pidä jäädä vellomaan.
Olen itse ikuisesti kiitollinen sille koirankouluttajalle, joka keskeytti minut aloittaessani lauseen ”Hävettää aina niin paljon, kun –”. Kouluttaja kysyi yksinkertaisesti ”Miksi sinua hävettää? Ethän sinä tee siinä tilanteessa mitään väärää.” Ensin tietysti häkellyin; tottakai se hävettää, kun minun koirani ei osaa käyttäytyä, mutta sitten tajusin, että sekä minä itse että koirani teemme molemmat parhaamme niissä tilanteissa. Häpeäminen on turhaa.
Unohda siis häpeä, se ei hyödytä mitään. Unohda samalla myös toisten tuomitseminen, sekään ei niissä tilanteissa auta. Se sen sijaan auttaa, että pysyt rauhallisena ja mietit jälkikäteen tilanteet läpi. Eli älä etsi syyllistä, kysy sen sijaan ”miksi”. Mieti mitä niissä tilanteissa voisi jatkossa ehkä tehdä toisin.
4. Muutos lähtee itsestäsi, ei koirasta
Ihminen yleensä yrittää saada maailmaa (tai koiraa) muuttumaan niin päättäväisesti, ettei ymmärrä helpointa ratkaisua. Itsekin keväällä 2012 tuoreena rescuekoiran omistajana naiivisti kuvittelin, että se on koira, joka joutuu opettelemaan uusia asioita muuttaessaan toisesta maasta koiratarhalta Helsinkiin kerrostaloasuntoon. Olinhan kuitenkin kasvanut koirataloudessa, tienannut ensimmäiset taskurahat ulkoiluttamalla naapurin koiraa ja aikuisiälläkin toiminut monen koiran hoitopaikkana.
Voi miten paljon helpompi alku meillä olisi ollut, jos vain olisin heti hyväksynyt sen, että myös meidän ihmisten pitää opetella uutta ja muuttaa meidän toimintaamme. Nyt suorastaan hävettää miten monet itkut ja harmistukset kävin läpi, kun odotin koiran käyttäytyvän tietyllä tavalla sen sijaan, että olisi itse tehnyt pienen korjausliikkeen.
Mieti siis aina, miten voisit muuttaa tilannetta helpommaksi ensisijaisesti omalla toiminnallasi, ei koiran toimintaa muuttamalla. On helpompaa esimerkiksi nostaa kuonon korkeudella olevat tavarat pois kuin yrittää itsepäisesti opettaa koiralle, että minkä kaiken varastaminen pöydältä on kiellettyä. Se saattaa tuntua alussa isolta uhraukselta (”kun se hedelmäkulho ja kaukosäädin on aina ollut sohvapöydällä!”), mutta lupaan ja vannon, että jonkin ajan päästä huomaat sopeutuvasi uuteen järjestykseen kotona ja huomaat olevasi rennompi sekä paremmalla tuulella, kun et koko ajan stressaa koiran toiminnasta.
5. Opetelkaa yhdessä
Nyt kun rauhallisessa mielentilassa katsot maailmaa koiran silmin, olet heittänyt häpeän romukoppaan ja päättänyt aloittaa oman toimintasi muuttamisesta, ota koira mukaan. Opettele tuntemaan koirasi yksilönä. Unohda kaikki ennakkoasenteesi, rotumäärittelyt ja aikaisemmat odotuksesi. Tarkkaile koirasi toimintaa, eleitä ja tunnista niitä asioita, joista koirasi pitää.
Opetelkaa yhdessä teille helpoin ja mukavin tapa toimia. Älä vertaa koiraasi muihin koiriin, äläkä itseäsi muihin koiranomistajiin. Älä myöskään kuuntele liikaa muiden mielipiteitä. Hyvät vinkit kannattaa tietysti ottaa käyttöön, mutta muista, että sinä tunnet koirasi parhaiten. Teillä on oikeus olla juuri sellainen tiimi kuin olette. Ja ajattele aina koirasi parasta, sillä saat hyvän mielen myös itsellesi. Jos jotain menee pieleen, älä välitä, vaan muista olla armollinen itseäsi ja koiraasi kohtaan.
Ja vielä bonus: Iloitse aina onnistumisista
Tämä on niin tärkeä asia, etten halunnut jättää sitä pois näistä askelista. On erittäin tärkeää, että muistat iloita, kiittää ja palkita sekä itseäsi että koiraasi kaikista onnistumisista. Sillä ei ole mitään merkitystä onko onnistuminen iso vai pieni, kunhan muistat riemuita siitä yhdessä koirasi kanssa. Ihmisten ikävät mielialat ovat koirille usein hankalia ymmärtää, mutta ilo tarttuu niihinkin herkästi. Mukavampi arki koiran kanssa vaatii enemmän iloa kuin nappisuorituksia.
Muista myös, että koirat ovat yksilöitä ja onnistuminen tarkoittaa eri koirilla eri asioita. Esimerkiksi meidän vanhempi koiramme Maus pysyttelee mielellään kauempana eikä anna uusien ihmisten koskea. Meille onnistumisen hetki oli sellainen, kun Maus oma-aloitteisesti lähestyi erästä naapuria ja antoi hänen jopa hieman koskea. Olimme siis tässä vaiheessa olleet naapureita kaksi vuotta ja lähes päivittäin Maus ja kyseinen naapuri olivat tavanneet pihalla toisensa. Nuorempi koiramme Nessa taas on alusta asti tervehtinyt kaikkia naapureita iloisesti ja varauksetta. Eli se mikä toisen mielestä on ihanaa ja normaalia, voi vaatia toiselta pitkääkin harkintaa ja suurta uskallusta.
Kuvat: Pixabay
Julkaistu 3.4.2021
Paluuviite: Jos koira vaikuttaa stressaantuneelta, se on stressaantunut – Nutri Canem