Koiran ruokkiminen kuivaruualla – ota ainakin nämä asiat huomioon
Koiran ruokkiminen kuivaruualla on hyvin yleistä. Kuivaruuan annostelu on helppoa ja se sisältää paljon tarpeellisia ravintoaineita, usein valmiiksi tasapainotettuina pitoisuuksina. Kuivaruokaa voi myös käyttää useissa aktivointileluissa tai nuuskumatoissa ilman, että se sotkisi paikkoja.
Kuivaruokavalikoima on valtava. Jokaisesta isommasta marketista löytyy hyllymetreittäin vaihtoehtoja, minkä lisäksi eläinkaupoissa ja eläinlääkäriasemilla voi olla kymmeniä, ellei jopa satoja, tuotemerkkejä, joista valita.
Vaikka kuivaruualla ruokkiminen on helppoa ja yleistä, ei se aina ole oikotie onneen. Se ei myöskään ole mikään rikos koiraa kohtaan (kuten välillä kuulee sanottavan), mutta muutamia asioita sen kanssa on hyvä ottaa huomioon.
Kalliimpi on aina parempaa, vai onko?
Usein halpa kilohinta voi tarkoittaa halpoja ja heikkolaatuisia raaka-aineita. Tällöin ruokaa pitää syödä suuria määriä ja sitä pitää myös täydentää todella paljon, mikä lisää kustannuksia. Näitä ruokia on valitettavan paljon, erityisesti supermarketeissa. Iloinen koiran kuva ja värikäs pussi, värikkäistä ruokanappuloista puhumattakaan, epäilyttävän halvalla hinnalla kannattaa yleensä jättää suosiolla hyllyyn.
Vaikka lähikaupan halvinta kuivaruokapussia ei kannata valita, saa marketeistakin nykyään kohtuullisella kilohinnalla ihan kelvollista kuivaruokaa. Eli aina ei tarvitse suunnata eläinkauppoihin tai eläinlääkäriasemille. Toki eläinkauppojen valikoimista on yleensä karsiutuneet pahimmat maissi-riisi-höttöruuat, mutta se ei vielä tarkoita, että kaikki valikoimissa olevat ruuat olisivat järkeviä ostoksia.
Kallis kilohinta ei siis automaattisesti tee kuivaruuasta laadukkaampaa. Kilohinnan sijaan kannattaakin tarkistaa ruuan raaka-aineluettelo (tähän palaan myöhemmin tässä blogitekstissä) ja energiasisältö.
Energiatiheämpää ruokaa tarvitsee syöttää vähemmän, mikä tasaa kustannuksia. Ei kannata kuitenkaan etsiä kaikista energiapitoisinta ruokaa, vaan kultainen keskitie on tässäkin paras vaihtoehto. Kannattaa myös tarkistaa se, mistä energiapitoisuus muodostuu. Tätä käsitellään seuraavassa kohdassa tarkemmin.
Tarkista ainakin rasvan ja proteiinin määrä
Kuivaruuan energiasisältötaulukosta kannattaa tarkistaa rasvan ja proteiinin määrät, koska rasva on koiralle yleensä merkittävin energianlähde ja proteiinia taas tarvitaan elimistön toiminnan turvaamiseksi. Tavalliselle, normaaliaktiiviselle kotikoiralle sopiva rasvapitoisuus kuivaruuassa on noin 15 % ja proteiinipitoisuus puolestaan noin 25 %.
Proteiini- ja rasvapitoisuuden lisäksi kannattaa tarkistaa kalsiumin ja fosforin määrät. Kalsiumin ja fosforin suhde tulisi olla noin 1,5. Tämä tarkoittaa, että jos ruuassa on 1,5 % kalsiumia, tulisi fosforia olla 1 %. Suhdeluku voi vaihdella 1,3 ja 2 välillä, kunhan fosforipitoisuus pysyy aina kalsiumpitoisuutta pienempänä.
Suoliston toiminnan takia koirankin on hyödyllistä saada kuitua ruuasta. Sopiva kuivaruuan kuitupitoisuus aikuiselle, terveelle koiralle on noin 5–6 %.
Kuivaruuan sisällysluettelon lukeminen
Sisällysluettelossa raaka-aineet luetellaan ns. pitoisuusjärjestyksessä, eli ensimmäisenä on mainittuna se raaka-aine, jota ruuassa on eniten, ja viimeisenä raaka-aine, jota on vähiten. Valmistajat tosin voivat kikkailla raaka-aineiden järjestyksen kanssa muutamalla konstilla.
Ensimmäinen keino on ilmoittaa osa raaka-aineista kuivattuina ja osa tuoreina. Esimerkiksi raa’assa lihassa on noin 75 % vettä, kun taas jauheiden vesipitoisuus on yleensä alle 15 %. Eli jos vaikkapa kanaa ja riisiä sisältävän kuivaruuan ainesosa luettelo alkaa ”Kananliha (tuore), riisijauho…” ei ole mitään takeita siitä, että kanaa olisi oikeasti järkevä määrä ruuassa.
Vaikka tuoretta kanaa olisi kaksinkertainen määrä riisijauhoon verrattuna, jää kanapitoisuus valmiissa ruuassa (eli kuiva-ainetta kohden) melkein puolet pienemmäksi. 100 g tuoretta kanaa tarkoittaa 25 g kuiva-ainetta ja 50 g riisijauhoa tarkoittaa vähintään 42 g kuiva-ainetta, eli järjestys ainesosaluettelossa olisi päinvastainen, mikäli molemmat raaka-aineet ilmoitettaisiin kuivattuina.
Toinen keino, jolla voi vaikuttaa raaka-aineiden järjestykseen, on raaka-aineiden jako osiin. Esim. viljoista usein erotellaan tärkkelys ja proteiinit omiksi jauhoikseen. Tällöin pelkän ”vehnäjauhon” sijaan voidaan käyttää ”vehnätärkkelystä” ja ”vehnägluteenia”, joita käytetään pienempiä määriä kuin ”vehnäjauhoa”. Tällöin todennäköisesti nämä pelkät tärkkelykset tai gluteenit ovat raaka-aineluettelossa kauempana kuin ”vehnäjauho” olisi.
Viljan osien erottelun lisäksi niiden määrää voidaan vaivihkaa lisätä käyttämällä useita viljoja. Ei siis kannata ilahtua raaka-aineluettelon alussa mainitusta kanasta (kuivatusta tai tuoreesta), mikäli lista jatkuu ”maissi, riisijauho, maissijauho, kaura, maissitärkkelys, vehnägluteeni…” jne.
Eli ensimmäisenä kannattaa aina tarkistaa, että ensimmäisenä raaka-aineena mainitaan ruuan pääasiallinen (eläinperäinen) proteiininlähde. Toinen tärkeä asia on se, että lista olisi mahdollisimman lyhyt. Kuivaruokiin pitää lisätä melko paljon kivennäisaineita ja vitamiineja, koska niitä tuhoutuu valmistusprosessissa, mutta 10 erilaista viljatuotetta ja yrttiä ei tuo ruokaan mitään lisäarvoa.
Ja jos eläinperäiset tuotteet ilmoitetaan tuoreina ja kaikki muu kuivattuna, kannattaa tarkistaa erikseen mikä on ruuan lihapitoisuus. Liian suurta mörköä tuosta ”tuore liha, kuivatut kasvikset” -kikkailusta ei kannata tehdä, mutta se on kuitenkin hyvä tiedostaa.
Kuivaruuan imeytyminen
Kuivaruokia mainostetaan usein täysrehuina, mikä tarkoittaa sitä, että koiran pitäisi saada niistä kaikki tarpeellinen. Kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä, joten yksi ruoka ei mitenkään voi täyttää kaikkien tarpeita. Kuivaruoka myös yleensä imeytyy yleensä huonommin kuin tuoreruoka.
Kuivaruuan ohessa kannattaakin ehdottomasti antaa edes välillä myös jotain tuoretta ruokaa. Se voi olla esimerkiksi tuoretta lihaa (ja puuroa). Lisäksi suosittelen aina vähintään probioottivalmisteita ja hyvälaatuista omega-rasvahappolisää. Näitä, ja muita vitamiini- tai kivennäisainetäydennyksiä, voi antaa koiralle kuureittain.
Kuivaruoka kannattaa myös aina kostuttaa ennen koiralle antamista. Veden olisi hyvä hieman imeytyä ruokaan, mutta sen ei pitäisi aiheuttaa kuivaruuan ”mössööntymistä”. Kuivaruuan kostuttaminen tekee siitä helpommin käsiteltävää elimistölle. Se voi estää ruuansulatusongelmia (esim. närästystä), minkä lisäksi se nopeuttaa mahalaukun tyhjentymistä.
Kuvat: Pixabay
Julkaistu 24.10.2021